Andrzej Pieśla

Tuż za niemiecką granicą można znaleźć smaki, które w wielu przypadkach będą dla nas dużym zaskoczeniem. Nie brak też renomowanych restauracji.  

Kuchnię regionu Meklemburgii-Pomorza Przedniego można określić jako przyziemną i sycącą. Często przygotowuje się w niej specjały z ryb, dziczyzny, rokitnika i ziemniaków. Jak to jest typowe dla północnych Niemiec, ważną rolę w potrawach odgrywają tutaj słodko-kwaśne składniki. Kuchnia meklembursko-pomorska znana jest głównie z licznych przysmaków rybnych. Należą do nich wędzone ryby, bułki rybne lub zupa rybna Müritz.

Także rokitnik odgrywa ważną rolę w tym regionie. Żółte jagody są przetwarzane na pasty owocowe, soki lub likiery. Rokitnik jest stosowany jako składnik wypieków lub pikantnych sosów. Często podaje się czerwone kasze , pomorskie Tollatschen lub tradycyjne Schwedenbecher („szwedzkie filiżanki”), typowy przepis z okresu NRD, popularny deser składający się z lodów o smaku waniliowym, musu jabłkowego, ajerkoniaka i bitej śmietany.

Inne potrawy z czasów NRD także są nadal popularne. Klasyczne propozycje to marchew w sosie jajecznym, garnek rybacki Stralsundu, dorsz z sosem pietruszkowym czy plisowana maślanka. Typowe dania regionu to także pieczeń żeberka meklemburskiego (danie z pieczeni z boczku wieprzowego z nadzieniem z lokalnych owoców), gulasz jęczmienny w stylu meklemburskim, Gestowte Wruken (brzuch wieprzowy z rzepą), Tüften un Plum (zupa ziemniaczana ze śliwkami i bekonem), zupa maślana i ziemniaki z maślanki.

Gdzie spróbować kuchni sąsiadów? W nowym niemieckim wydaniu przewodnika restauracyjnego „Guide Michelin”  po raz kolejny podobnie jak w roku ubiegłym znalazło się dziewięć restauracji z gwiazdką Michelin zlokalizowanych w Meklemburgii-Pomorzu Przednim. Swoje kolejny wyróżnienia zdobyli: jednogwiazdkowe restauracje „Ostseelounge” w Dierhagen, „Friedrich Franz” w Heiligendamm, „Alte Schule – Klassenzimmer” w Feldberger Seenlandschaft, „Ich weiß ein Haus am See” w Krakow am See, „Butt” w Rostock-Hohe Düne, „freustil” w Binz, „Gutshaus Stolpe” w Stolpe, a także „Kulmeck by Tom Wickboldt” i „The O’ROOM” w Heringsdorf. Po raz pierwszy w kategorii „Bib Gourmand” oznaczono „Wine Bistro” w Schwerinie. To wyróżnienie nadawane przez przewodnik Michelin restauracjom, które są „dobre i tanie”. Lista 297 restauracji „Bib-Gourmand” obejmuje również „Tischlerei” w Greifswaldzie, „Kaisers Eck” w Ahlbeck na Wyspie Uznam, „Kleine Meer” w Waren (Müritz) i „Schimmel’s” w Wustrow na półwyspie Fischland-Darß-Zingst. Jednocześnie „Alte Schule – Klassenzimmer” została po raz pierwszy nagrodzona jako jedna z 61 niemieckich restauracji za przyjazną dla środowiska.

Gwiazdki Michelin na całym świecie są uznawane za największe wyróżnienie, a restauracje polecane przez przewodnik oferują najsmaczniejszą kuchnię przygotowywaną przez prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej.W aktualnym przewodniku Michelin Main Cities of Europe, z Polski wyróżniono wyłącznie restauracje z Krakowa i Warszawy. Aktualnie w Polsce tylko 1 restauracja może poszczycić się gwiazdką – jest to krakowska Bottiglieria 1881.