Fot. Gottfried Friedrichs
Andrzej Pieśla
16 lat po uruchomieniu przetwórni ryb w Waren na Pojezierzu Meklemburskim lokalizacja ma zostać zamknięta. Firma przenosi działalność do Polski, gdzie koszty energii i pracy są niższe. Mieszkańcy Müritz i okolic są tym głęboko rozczarowani.
Gottfried Friedrichs KG z Hamburga zamierza przenieść produkcję do Polski i zrezygnować z zakładu w Waren zatrudniającego około 120 pracowników. Korzyści związane z kosztami utrzymania załogi i zużycia energii przeważają na korzyść zakładu w miejscowości Doble w południowej części zachodniopomorskiej gminy Tychowo. Przetwarzanie łososia, pstrąga i innych produktów rybnych wymaga utrzymania stałej temperatury wynoszącej 5 stopni, co oznacza wysokie koszty energii na chłodzenie. Obecnie są one ponoszone przez firmę w obu lokalizacjach. Po zmianach w polskim zakładzie praca będzie wykonywana na dwie zmiany. Koszty energii w Polsce kształtują się obecnie na poziomie około 55-60 procent kosztów ponoszonych w Niemczech, polskie płace to 35-40 procent zarobków w Niemczech.
Zamknięcie produkcji w Waren nad jeziorem Müritz powinno zostać zakończone w ciągu 15 do 18 miesięcy. Jako planowany termin zamknięcia fabryki w Waren zarząd firmy wskazał koniec 2021, ewentualnie początek lata 2022. Koncentracja w jednej lokalizacji ma zapewnić firmie Friedrichs przyszłość i konkurencyjność. Zatrudnia ona obecnie 370 pracowników, z czego około 80 pracowników w administracji i logistyce w siedzibie firmy w Hamburgu, około 120 pracowników przy przetwórstwie łososia i kawioru przy produkcji towarów w Waren i okolicy oraz 170 pracowników przy przetwórstwie pstrąga, matjasa i łososia w Doble. Po przeprowadzce do polskiej siedziby zakładu ma tam zostać dodanych 80 miejsc pracy.
W 2004 roku Friedrichs przejął i rozbudował poprzednią firmę w Waren. Firma otrzymała dofinansowanie od państwa i UE na około 30 procent inwestycji w wysokości 10,6 mln euro w ciągu kilku lat. W przypadku większości finansowania wygasł „okres trwałości” wynoszący od 5 do 12 lat.
Plany zamknięcia zakładu w Waren spotkały się z ostrą krytyką ze strony lokalnego środowiska, związku gastronomicznego (NGG) oraz landowego Ministerstwa Rolnictwa w Schwerinie.