Tomasz Augustyn

Branża winiarska ma się na Pomorzu Zachodnim dobrze, teraz sprzyjają jej także regulacje prawne. Powoli produkcja wina staje się wizytówką regionu.

Sejm uchwalił nowelizacja ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw. Wprowadzone rozwiązania przewidują obniżenie wysokości akcyzy dla małych producentów alkoholu oraz dodanie do ustawy definicji małego, niezależnego producenta. Wdrożone będzie także uelastycznienie sprzedaży na odległość wyrobów akcyzowych z akcyzą zapłaconą w innym kraju, a przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta. Akcyzę będzie można rozliczyć na terenie kraju bez konieczności korzystania z usług pośrednika. Nowe przepisy wychodzą naprzeciw potrzebie wdrożenia trzech dyrektyw unijnych – horyzontalnej, obronnej i alkoholowej. Chodzi o elektronizację wewnątrzunijnych przemieszczeń wyrobów akcyzowych z zapłaconą akcyzą, czyli objęcie ich monitorowaniem przy użyciu systemu EMCS. Dotychczas przemieszczanie jest monitorowane przy użyciu dokumentów papierowych. Na nowych rozwiązaniach skorzystają m.in. producenci win, miodów pitnych i wódek regionalnych.

Sektor ten jest na Pomorzu Zachodnim coraz silniejszy i powoli staje się jego wizytówką. Od około 10 lat produkcja winiarska wspaniale się tu rozwija, a przecież tradycja produkcji win na Pomorzu Zachodnim sięga XIII wieku. Wina z Pomorza Zachodniego trafiają już na stoły w całej Europie, są nagradzane w międzynarodowych konkursach, wyróżniane i opisywane przez ekspertów z Niemiec, Francji, Anglii. Uprawa winorośli i produkcja win stają się coraz ważniejszym obszarem regionalnej gospodarki. Założone dwa lata temu Stowarzyszenie Winnice Pomorza Zachodniego zrzesza nie tylko winiarzy, ale też pasjonatów wina –  somelierów, edukatorów winiarskich, blogerów, przedstawicieli świata nauki. Do Stowarzyszenia należy obecnie 16 winnic. Rozwija się enoturystyka, czyli poznawanie kultury winiarskiej, odwiedzanie winnic i winiarni.

O renesansie zachodniopomorskiego winiarstwa i modzie na nie doskonale świadczył bardzo udany przebieg niedawnego premierowego „Festiwalu Wina” na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Zaprezentowały  się Winnica Bekasiak, Winnica Binowo, Winnica Darłowo, Winnica Kojder, Winnica Pałacu Rajkowo, Winnica Sydonia, Winnica Tecławska Góra, Winnica Turnau, Winnica Zodiak – dziewięciu lokalnych producentów, znanych i cenionych nie tylko lokalnie. Obok winiarzy swoje wyroby oferowali producenci serów, miodów, wędlin i innych regionalnych specjałów, członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.

W winnicach na terenie Pomorza Zachodniego uprawia się winogrona należące do szczepów białych i czerwonych, w tym m.in. Cabernet Cortis, Chardonnay, Hibernal, Johanniter, Pinot Noir, Regent, Riesling, Rondo, Seyval Blanc i Solaris. Z odmian tych powstają pełne smaku i aromatu wina spokojne (słodkie i wytrawne) oraz musujące. W regionie zlokalizowana jest największa winnica w Polsce (Winnica Turnau) oraz taka, która jest najdalej wysunięta na północ naszego kraju (Winnica Darłowo).